MadebyM

Made with love Made by M

About myth 4

Publicerad 2013-05-30 01:23:25 i Alla dessa saker,

Kom över detta på Another Blog och jag älskar det , det kommer ursprunligen från Naturskyddsföreningen.

 
8 sätt att döda myter om ekologiskt.

4. Din svärmor: Jag har hört att butikspersonal tar besprutade morötter och säljer dem som ekologiska. Efter hästköttskandalen och alla larm litar jag inte på någon!

Du: Om du vill minimera risken att bli blåst i matbutiken så är det just ekologiskt du ska välja. Ekomaten kontrolleras noggrannare än annan mat. Ekologiska gårdar, bagerier och fabriker får regelbundet både oanmälda och anmälda besök.  De som sköter kontrollerna är oberoende, och inte kopplade till den ekologiska märkningen.  

Dessutom slipper du onaturliga färgämnen och konstgjorda smakförstärkare i Krav-märkt mat. Alltså sånt som gör jordgubbsylten extra röd eller får guacamolen att smaka avokado fastän den knappt innehåller någon. 

'
my pic, no stealing

About myth 3

Publicerad 2013-05-29 00:40:48 i Myths,

 

pic is mine

Kom över detta på Another Blog och jag älskar det , det kommer ursprunligen från Naturskyddsföreningen.

 
8 sätt att döda myter om ekologiskt,
 

3. Din granne: Det är alldeles för dyrt med ekologiskt!

Du: Det är den andra maten som är för billig.  Tänk om kemikaliejordbruket skulle stå för kostnaderna för vattenrening, utarmning av biologisk mångfald, hälsoskador, övergödning... Då skulle vi få veta vad maten egentligen kostar – den är svindyr.  

Dessutom har vi i Sverige aldrig lagt så lite pengar på mat som nu. Istället prioriterar vi prylar, boende och resor.  Vi slänger en tredjedel av maten - samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Vi lägger 40 procent av matutgifterna på kakor, läsk och andra tomma kalorier - samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Och vi köper så mycket kött att det har blivit både ett folkhälsoproblem och ett massivt miljöproblem. Om vi istället skulle stuva om våra matkassar - med mindre kött, halvfabrikat, snask och mer grönsaker och ekologiskt – så skulle det inte märkas i våra plånböcker.  

 

About myth 2

Publicerad 2013-05-24 13:09:00 i Alla dessa saker,

Kom över detta på Another Blog och jag älskar det , det kommer ursprunligen från Naturskyddsföreningen.

 
8 sätt att döda myter om ekologiskt, nr 2

2. Din pappa: Men det är inte ekologiskt som är grejen - vi ska handla svenskt!

Du: Svenskt är bra, men det är viktigare att välja mycket eko och mycket vego om du vill göra en insats för miljön. Matens transport till butikerna är inte det som påverkar miljön mest. Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och enorma odlingar där bara en enda gröda frodas belastar miljön mycket mer. Det slipper du bidra till när du köper ekologiskt. Du visar också att det finns en efterfrågan på ekologiskt, vilket kommer att leda till fler svenska ekojordbruk. För en bonde är det oftast mer lönsamt att satsa på ekologiskt, vilket kan rädda många svenska jordbruk som hotas av nedläggning.
 
pic is mine, do not steal.

About myth 1

Publicerad 2013-05-24 12:07:11 i Myths,

Pic is mine
 

Kom över detta på Another Blog och jag älskar det , det kommer ursprunligen från Naturskyddsföreningen.

 
8 sätt att döda myter om ekologiskt, vi börjar på 1.

1. Din kompis: Vaddå ekologiskt vin från Australien, hur ekologiskt är det med något från andra sidan jordklotet?

Du: Ekologiskt har inget med frakten att göra. Att vinet är ekologiskt betyder bland annat att vingårdsarbetarna slipper få hjärntumörer av bekämpningsmedlen som sprutas på odlingarna. Eller att rester av samma medel finns kvar i ditt vin, vilket är vanligt eftersom vindruvorna besprutas så extremt hårt.  

Dessutom är det inte frakten som påverkar miljön mest vad gäller det vi dricker och äter. Det är hur det produceras, och då är ekologiskt ett superviktigt val, även om det skulle vara skeppat från Australien.

 

About fans

Publicerad 2013-05-16 23:44:46 i Alla dessa saker,

 
This is me when I´m listening to my new records (and my Johnny Cash ofcourse)! Kindda wish I was the girl on the right on the last picture, but I´m not!
 
Last pic from my instagram, marykaysan.
Rest of the pics: google.se

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela